H καταγγελία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία: η θέση του ΙΜΔΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ με αφορμή το ζήτημα της καταγγελίας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Τουρκία.
Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τη βαθειά του απογοήτευση για την αναγγελθείσα καταγγελία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εκ μέρους της Τουρκίας.
Στον απόηχο της εμβληματικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου στην υπόθεση Opuz κατά Τουρκίας, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισαν το 2011, στην Κωνσταντινούπολη, την υιοθέτηση της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος που την επικύρωσε, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του εθνικού κοινοβουλίου της. Έως σήμερα, η Σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 34 κράτη μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική νομική πρωτοβουλία στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, στη διεθνή δικαιοταξία. Στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ενσαρκώνει το όραμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό κρατών στη λήψη μέτρων που συμβάλλουν στην ευρύτερη προστασία των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφής βίας.
Η υιοθέτηση του υπ’ αριθμ. 3718 Προεδρικού διατάγματος από τον κ. Ερντογάν αποτελεί αναμφίβολα σημαντική οπισθοδρόμηση και θίγει την προσπάθεια συντονισμένης προστασίας των γυναικών αλλά και των δικαιωμάτων του ανθρώπου γενικότερα. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης που κράτος μέλος του έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποχώρησή του από Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου ενώνει τη φωνή του με όλους τους θεσμούς και φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που καλούν την Τουρκία να αναθεωρήσει την προτιθέμενη αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πάνω από όλα, όμως, το Ίδρυμα εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις πάμπολλες γυναίκες στην Τουρκία που διαμαρτύρονται για την εν λόγω πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην εξασθένιση του προστατευτικού πλαισίου ενάντια στην έμφυλη βία, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία το φαινόμενο αυτό καταγράφει δυστυχώς ανοδική πορεία.
Η προτιθέμενη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα καταστήσει φτωχότερη την οικογένεια της ευρύτερης Ευρώπης που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και για την εξασφάλιση μιας ζωής χωρίς βία για εκατομμύρια γυναίκες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου στηρίζει ιδίως τις δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του να καταγγείλει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Η έμφυλη βία παραμένει -δυστυχώς- παρούσα με ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και μόνο ενωμένοι μπορούμε να την καταπολεμήσουμε!
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021