Δήλωση ΙΜΔΑ για τις δολοφονίες κρατουμένων

            Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και, το σημαντικότερο, αποτρόπαιων δολοφονιών σε φυλακές της χώρας. Ένα τέτοιο περιστατικό απεικονίζεται στο βίντεο το οποίο παρακολούθησε εμβρόντητη η κοινή γνώμη τις προηγούμενες ημέρες και το οποίο περιέχει καρέ-καρέ τη δολοφονία κρατουμένου στις Φυλακές Κορυδαλλού τον προηγούμενο Ιανουάριο. Οι εικόνες είναι πράγματι συγκλονιστικές και δείχνουν με ωμότητα την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα και δυστυχώς και αλλού, καθώς και την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

            Σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΜΔΑ με θέμα «Συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές» (βλ. σχετικά Δελτίο Τύπου), αναδείχθηκε με έμφαση, παρουσία των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, το σοβαρότατο ζήτημα της βίας στις φυλακές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) για την Ελλάδα το 2015, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η βία μεταξύ κρατουμένων και ο εκφοβισμός στις ελληνικές φυλακές παραμένουν σοβαρό πρόβλημα. Σε όλες τις φυλακές που επισκεφθήκαμε καταγράψαμε περιπτώσεις διακομιδής στο νοσοκομείο κρατουμένων λόγω σοβαρών τραυματισμών που προκάλεσαν συγκρατούμενοι. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στη Φυλακή Ανδρών Κορυδαλλού όπου πτέρυγες που φιλοξενούν 350 έως 400 κρατουμένους εποπτεύονται από έναν ή δύο μόνο φύλακες –κατάσταση που θα μπορούσε να παρομοιασθεί με καζάνι που σιγοβράζει και το οποίο εκρήγνυται βίαια κάθε λίγους μήνες». Στο ίδιο πλαίσιο, ομιλητές της εκδήλωσης υπογράμμισαν ότι το φαινόμενο της βίας εμφανίζεται να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τελευταία, λόγω της ύπαρξης οργανωμένων κυκλωμάτων σε ορισμένες φυλακές της χώρας, και κάλεσαν την Πολιτεία να το αντιμετωπίσει επειγόντως.

            Το ΙΜΔΑ, συνεπές, από την ίδρυσή του έως σήμερα, στην προάσπιση όλων των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μεταξύ των οποίων και το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή, εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για τα πρόσφατα περιστατικά βίας και καλεί όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν άμεσα δράση, ώστε τέτοια φαινόμενα να εξαλειφθούν.

Αθήνα, 2 Απριλίου 2019