Μήνυμα ΙΜΔΑ με αφορμή την καθιέρωση της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας Μέρας κατά της Βίας στο Σχολείο

Με αφορμή την καθιέρωση της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας Μέρας κατά της Βίας στο Σχολείο, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) υπενθυμίζει ότι το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας κάθε μορφής είναι βαριά επιζήμιο για την κοινωνία και είναι απαραίτητη η αναχαίτιση και η πρόληψή του.


Το ΙΜΔΑ παρακολουθεί με ανησυχία τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού αλλά και βίας που λαμβάνουν χώρα τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πιο πρόσφατο τον πυροβολισμό σε Λύκειο στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2018, που προκλήθηκε από 19χρονο πρώην μαθητή, και το οποίο οδήγησε στον τραγικό θάνατο 14 μαθητών, 3 καθηγητών και σε 50 τραυματίες. Υπολογίζεται ότι από το 2013 έως σήμερα, έχουν εκτυλιχθεί 291 περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία των ΗΠΑ!


Το ΙΜΔΑ υπενθυμίζει ότι η πρόληψη περιστατικών ενδοσχολικής βίας προϋποθέτει την καλλιέργεια και ανάπτυξη φιλοκοινωνικής στάσης ζωής στο παιδί. Για να καταστεί αυτό δυνατό, πρέπει το παιδί από μικρό να μάθει να αποδέχεται και να σέβεται τη διαφορετικότητα και να μπαίνει στη θέση του Άλλου ώστε να μην κάνει σε άλλα παιδιά αυτό που δεν θα ήθελε να κάνουν τα άλλα παιδιά σε αυτό. Πρέπει, επίσης, να μάθει ότι έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στα άλλα παιδιά, όπως και αυτά απέναντί του. Τόσο η Πολιτεία, η σχολική κοινότητα εν γένει, και ειδικά οι εκπαιδευτικοί, όσο και η οικογένεια και η κοινωνία έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο και συνεπώς πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε προσπάθεια πρόληψης και αναχαίτισης του προβλήματος της βίας στο Σχολείο.

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2018