Σχόλιο ΙΜΔΑ για την ψήφιση του Σχεδίου νόμου περί εφαρμογής της «σαρία»

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) χαιρετίζει την ψήφιση – με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία – του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα την «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182)».

Το ΙΜΔΑ υπενθυμίζει ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), υπό την Προεδρία της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, είχε εκδώσει αποφάσεις σχετικά με τους δι’αντιπροσώπου τελούμενους μουσουλμανικούς γάμους στην Ελλάδα (2003)[1], καθώς και για την τέλεση γάμων ανήλικων παιδιών από το Μουφτή στην Ελλάδα (2005)[2]. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑ, κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, κλήθηκε να παραθέσει τις απόψεις της Επιτροπής επί του εν λόγω σχεδίου νόμου κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Στην ομιλία του παρέπεμψε στις παραπάνω αποφάσεις, καθώς και στις παρατηρήσεις της ΕΕΔΑ επί της 7ης Περιοδικής Έκθεσης της Ελλάδας (περίοδος 2005 - 2008) προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά της γυναίκας[3] τονίζοντας την ανάγκη οι δικαστικές και διοικητικές αρμοδιότητες του Μουφτή να καταργηθούν[4].

Το ΙΜΔΑ θεωρεί ότι η ψήφιση αυτού του νόμου συνιστά ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ιδίως των γυναικών και των παιδιών. Πάγια θέση του Ιδρύματος όμως είναι ότι το ελληνικό Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔτΑ) υπερτερούν κάθε εθίμου και πρακτικής η οποία αντιστρατεύεται τα διεθνώς αναγνωρισμένα ΔτΑ. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω μεταρρύθμιση του θεσμού του Μουφτή συνιστά επιβεβλημένο μέτρο.

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2018


[1]http://www.nchr.gr/images/pdf/apofaseis/meionothtes/mousoulmanikos_gamos_dia_antiproswpou2003.pdf 

[2]http://www.nchr.gr/images/pdf/apofaseis/meionothtes/apofasi_peri_telesis_gamwn_anilikwn_paidiwn_apo_moufti2004.pdf 

[3]http://www.nchr.gr/images/pdf/apofaseis/ellinikes_ektheseis_en_ell_org/OHE/EEDA_%20CEDAW_%202010fin%20_2_.pdf 

[4] Το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της ΕΕΔΑ είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.nchr.gr/images/pdf/nea_epikairothta/Omilia_gia_Mufti.pdf Η ομιλία (βίντεο) είναι διαθέσιμη εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#cdfb97c6-cc74-4387-bf0a-a85000ab09a5