Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή κ. Κώστα Γαβρόγλου

Ανεπίτρεπτος ο εξοβελισμός από τα σχολεία μας του Επιτάφιου του Περικλέους και της Αντιγόνης του Σοφοκλέους!

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2017

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

κ. Κώστα Γαβρόγλου

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Στη σοφή αρχαία γραμματεία μας περιέχονται, πλην των άλλων, και τα κατάλληλα μηνύματα για την ματαίωση των χειρότερων φαινομένων της τόσο δύσκολης εποχής μας, δηλαδή της αρπακτικότητας και της βίας, συχνά μάλιστα συνδυασμένων και των δύο.

Για τη μεν αρπακτικότητα και τη συσσώρευση πλούτου, και δη με κάθε μέσο, υπάρχει το σχετικό χωρίο από τον Επιτάφιο του Περικλέους: «Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ᾿ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας». Για τη δε βία, υπάρχει το σχετικό χωρίο από την Αντιγόνη του Σοφοκλέους: «Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν».

Συνεπώς, αυτά τα κείμενα θα έπρεπε να διδάσκονται κυρίως στα σχολεία μας. Αντ’αυτού όμως, διαπιστώνουμε ότι και τα δύο έχουν εξοβελιστεί από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων μας!

Αναμένουμε από εσάς, λόγω της ιδιότητάς σας ως αρμοδίου Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και λόγω των γνωστών και ευρειών ειδικοτήτων σας, να επανεισαγάγετε και ενισχύσετε κατά το δυνατό τη διδασκαλία αυτών των κειμένων στα ελληνικά σχολεία. Είναι πραγματικά ακατανόητο τα κείμενα αυτά να διδάσκονται σε άλλες χώρες και όχι στην πατρίδα που τα γέννησε!

Για το ΙΜΔΑ

Η Πρόεδρος

 

Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου,

Ομ. Καθηγ. και τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου