Μήνυμα του ΙΜΔΑ με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) θεωρεί καθήκον του να υπενθυμίσει την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού, ο οποίος αρνήθηκε να αρχίσει τη δήθεν αντίσταση κατά του εισβολέως με υποχώρηση στο Καλπάκι, όπως πρότεινε το Γενικό Επιτελείο του Στρατού από το αρχηγείο του που ήταν εγκατεστημένο στο υπόγειο του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετάνιας. Αντιθέτως, αυθόρμητα οι κάτοικοι της Ηπείρου συστρατεύθηκαν γύρω από τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο, διοικητή της VIIIης Μεραρχίας, ο οποίος αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του Γενικού Επιτελείου.

Όμως, δεν θα ήταν δυνατή καμία οργάνωση σοβαρής αντίστασης χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς των πυρομαχικών στο σημείο των μαχών. Μην ξεχνάμε ότι οι γεωφυσικές συνθήκες της περιοχής δεν ευνοούσαν την μεταφορά πυρομαχικών, καθώς λόγω του εξαιρετικά επικλινούς εδάφους τα μουλάρια γλιστρούσαν. Την κατάσταση έσωσαν, όμως, οι γυναίκες της Πίνδου που «ζεύτηκαν» κυριολεκτικά τα πυρομαχικά στην πλάτη τους και τα μετέφεραν στα πεδία των μαχών.

Αλλά και η βοήθεια των υπόλοιπων γυναικών της Πίνδου υπήρξε πολύτιμη για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα, περιθάλπτοντας τους τραυματίες και μοιράζοντας το υστέρημα της τροφής τους με τους μαχητές.

Μεγαλούργημα του λαού μας υπήρξε η σειρά των νικών κατά των εισβολέων μας, οι οποίες αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τη δόξα της Ελλάδας.

Ένα μεγάλο, λοιπόν, εύγε στον αυθόρμητο αυτό λαϊκό αγώνα εναντίον των κατακτητών παρά την προσπάθεια της επίσημης μεταξικής ηγεσίας να μην υπάρξει αντίσταση κατά του εισβολέα.

Τα σχέδια του τότε δικτάτορα πρωθυπουργού της χώρας μας, Μεταξά, που ανέμενε τη συνέχιση της δικτατορικής του θητείας σε συνεργασία με τους ομοϊδεάτες του, φασίστες και ναζιστές, ευτυχώς για τη χώρα μας ματαιώθηκαν από τη στάση του ελληνικού λαού.

Αγαπητοί συμπατριώτες μας, ασχέτως κομματικής τοποθέτησης, ας συνεχίσουμε να επιτελούμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα μας. Η σημερινή διεθνής και εθνική κατάσταση μας επιβάλλει να αγρυπνούμε.

Δυστυχώς, οι σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις χρησιμοποιήθηκαν για καταστρεπτικούς σκοπούς και όχι για την ενδυνάμωση της ευημερίας και της δημοκρατίας στον κόσμο. 

Παρά ταύτα, ευτυχώς υπάρχουν και σήμερα αρκετοί αντιδρώντες, Έλληνες και ξένοι, ηρωικοί ηγέτες, με πρωτοστάτες τον Μπάρακ Ομπάμα σε όλον τον κόσμο και τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ στην Ευρώπη, στους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη στάση τους στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τέλος, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα εύγε σε όλους τους αφανείς ήρωες της πατρίδας μας που επέδειξαν αφάνταστο ηρωισμό κατά του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας. Ας μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η ανιδιοτελής θυσία τους και ανεκτίμητη προσφορά τους.

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2016