Αντιφώνηση Προέδρου ΙΜΔΑ Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου - Βράβευση από τη Βουλή των Ελλήνων 9 Μαρτίου 2015

Πρώτα απ’ όλα εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την απονομή από τη Βουλή των Ελλήνων Βραβείου σε εμένα με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, κατόπιν πρωτοβουλίας της Προέδρου του Σώματος, αγαπητής φίλης και συνεργάτιδας, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δυστυχώς, μόλις εξέρχομαι από πολύ δυνατό κρυολόγημα, έτσι που δεν μου επιτρέπεται να βγω ακόμη από το σπίτι. Εντούτοις, με την ευκαιρία αυτής της Ημέρας θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι, δυστυχώς, η απόπειρα ανισότητας και οπισθοδρόμησης στη θέση της Γυναίκας είναι, ακόμη σήμερα, μία πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται με διάφορα προσωπεία και έχει εισδύσει παντού, ακόμη και στον ΟΗΕ.

Το κυριότερο είναι ο δήθεν σεβασμός της ελεύθερης βούλησης των γυναικών, η οποία όμως πραγματικά δεν συμπίπτει με τη δική τους.

Οι προβαλλόμενες και χρησιμοποιούμενες προφάσεις πρόσφατα, μπορώ να πω ότι είναι σατανικές, ακόμη κι όταν εμφανίζονται ως προστατευτικές της ελευθερίας της Γυναίκας. Έτσι, π.χ., ακόμη και στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς γίνεται μια προσπάθεια να σταματήσει να ισχύει η διεθνώς καθιερωμένη αρχή ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις που συγκρούονται με τα διεθνώς αναγνωρισμένα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κυρίως της Γυναίκας, οφείλουν να οπισθοχωρούν.

Επίσης, υπάρχουν κι άλλες σατανικότερες μέθοδοι. Π.χ., στα όργανα του ΟΗΕ, δήθεν επειδή δίνουν μεγάλη σημασία σε ορισμένα θέματα, απαιτείται, κατά την ψήφιση των σχετικών κειμένων, ομοφωνία. Αυτό σημαίνει ότι κι ένα κράτος μόνο αν διαφωνήσει υπερνικά την αντίθετη γνώμη των πολλών. Καταργείται, έτσι, ο αρχαιότατος νόμος που ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων να λαβαίνονται κατά πλειοψηφία.

Άλλη σατανικότητα είναι ο δήθεν σεβασμός ηθών και εθίμων, μουσουλμάνων γυναικών κυρίως, στις οποίες απαγορεύεται να ασκούν βιοποριστικό επάγγελμα. Εντούτοις, είναι πασίγνωστο ότι άνθρωπος που δεν κερδίζει ο ίδιος τη ζωή του, δεν έχει ελευθερία κανενός είδους. Δεν πρέπει να παραλειφθεί και το ότι σε αρκετές χώρες, ιδίως ασιατικές, απαγορεύεται έως σήμερα η φοίτηση των κοριτσιών στα σχολεία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όσα σχολεία φοιτούν αγόρια και κορίτσια στην Αφρική, τα κορίτσια εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη υπάρχουν χώρες όπου οι άντρες διατηρούν το δικαίωμα του repudium και οι γυναίκες στερούνται κληρονομικού δικαιώματος. Όλα τα παραπάνω τα διαπίστωσα η ίδια κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις μου στην Αφρική και την Ασία.

Άλλη σατανική υποκρισία αφορά στη κλειτοριδεκτομή ή ευρύτερη εκτομή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας η οποία συνεπάγεται στέρηση του φυσικού δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην ερωτική ηδονή. Σε μερικά μέρη επινόησαν το δήθεν προστατευτικό μέτρο να γίνεται η κλειτοριδεκτομή σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής. Σα να ήταν μόνο θέμα μόλυνσης και όχι – κατά κύριο λόγο μάλιστα – φυσικής σεξουαλικής απόλαυσης. Δεν πρέπει να παραλειφθεί, τέλος, ότι συνεχίζεται, σε πολλές χώρες, η πρακτική της ατιμωρησίας ή της ελαφράς τιμωρίας των λεγόμενων εγκλημάτων τιμής.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω και με άλλες περιπτώσεις σατανικών μεθόδων εις βάρος της ισότητας ανδρών και γυναικών. Μόνο να προσθέσω το θετικό παράδειγμα – που διαπίστωσα από την εμπειρία μου – των Αφρικανίδων οι οποίες κρατάνε στα χέρια τους την παραγωγή και την πώληση των προϊόντων, εν αντιθέσει με τις Ασιάτισσες. Αυτό τους παρέχει μιαν άλλη εμπειρία ζωής.

Υπόσχομαι επισήμως ότι θα κρατώ τη Βουλή ενήμερη για όλες τις σχετικές με τις περιπτώσεις αυτές εξελίξεις. Ευτυχώς, έχει τόσο άξια μέλη και μάλιστα γυναικεία, ώστε να μπορούν να συλλάβουν την απάτη εις βάρος των γυναικών, αλλά και να αντιδράσουν όπως πρέπει. Πλην της ικανότατης και μαχητικότατης Προέδρου της Βουλής, δεν μπορώ να μην αναφέρω την Αναπληρωτή Υπουργό κυρία Βαλαβάνη. Και αναμένω και άλλες σε ανώτατα αξιώματα, πράγμα που πολύ θα με χαροποιήσει. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα αρχίσει μια περίοδος οργανωμένης αντίδρασης σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, το οποίο σημαίνει και υπονόμευση της ουσιαστικής δημοκρατίας.

Κλείνω την παρούσα επαναλαμβάνοντας τις θερμότατες ευχαριστίες μου για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε σήμερα και εύχομαι, από το βάθος της καρδιάς μου, να εγκαινιάσουμε μαζί μια τακτική και καρποφόρα συνεργασία για την ουσιαστικοποίηση της ισότητας των φύλων. Επιτρέψτε μου, τέλος, να εκφράσω και την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό μου προς τα σημερινά γυναικεία μέλη της Βουλής και μάλιστα τα ιθύνοντα, ώστε να έχω την πεποίθηση ότι βαδίζουμε σήμερα, με πρωτοπόρο τη Βουλή, προς πράγματι ουσιαστικότερη ισότητα όλων των ανθρώπων, το οποίο σημαίνει ουσιαστική δημοκρατία χωρίς διακρίσεις.

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2015