ΤΟ ΙΜΔΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ, 14.05.2014

Το ΙΜΔΑ χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου Κύπρος κατά Τουρκίας: δικαίωση για τον κυπριακό ελληνισμό και καταδίκη του τουρκικού επεκτατισμού

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) δεν μπορεί παρά να εκφράσει την ικανοποίησή του γιατί επιτέλους όλη η Ευρώπη καταδίκασε την Τουρκία βαρύτατα για τα εγκλήματά της εις βάρος του κυπριακού λαού σχετικά με την εξόντωση των δήθεν αγνοουμένων και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων της Καρπασίας. Συγκεκριμένα, στις 12 Μαΐου 2014, το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με πλειοψηφία 15 ψήφων έναντι δύο αρνητικών - της εναγόμενης Τουρκίας και της Ανδόρας (!) - εξέδωσε την απόφασή του Κύπρος κατά Τουρκίας επιδικάζοντας το πρωτοφανές στην ιστορία του ποσό των 90.000.000 ευρώ για ηθική βλάβη (30.000.000 για τις οικογένειες των αγνοουμένων και 60.000.000 για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους της Καρπασίας).

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ιστορικής αυτής απόφασης, θεωρούμε καθήκον μας να υπενθυμίσουμε ότι πρώτο το ΄Ιδρυμά μας ανακίνησε σε διεθνή ορίζοντα το ζήτημα των δήθεν αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων οι οποίοι, όπως εκ των υστέρων απεκαλύφθη και συνεχίζει να αποκαλύπτεται έως σήμερα, στην πραγματικότητα εξοντώθηκαν απάνθρωπα κατά την ιταμή εισβολή του Αττίλα στην πολύπαθη Μεγαλόνησο. Ειδικότερα, το 1986 το Ίδρυμά μας διοργάνωσε, πρώτο σε διεθνές επίπεδο, διεθνή συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων René Cassin του Στρασβούργου με θέμα «Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου». Στη συνέχεια, συμμετείχε στον επισημότατο εορτασμό το 1988 της διακοσιετηρίδας του παλαιότερου αμερικανικού Πανεπιστημίου, Georgetown University, με την οργάνωση στο πλαίσιο τoυ ειδικού colloquium για τους αγνοούμενους, στο οποίο μετείχε εκ μέρους του Ιδρύματος η Αδαμαντία Πόλλις, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στη Νέα Υόρκη. Επίσης, διοργάνωσε το 1990 εκδήλωση με θέμα «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κυπριακό», στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Alexandre Kiss, τότε Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων René Cassin.

Για το ίδιο θέμα ουδέποτε έπαυσε να αγωνίζεται το Ίδρυμά μας, το οποίο έχει στηρίξει τις Χαρίτα Μάντολες και Τιτίνα Λοϊζίδου στους ακάματους αγώνες τους μέχρι που φτάσαμε με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ Κύπρος κατά Τουρκίας και Βαρνάβας κ. ά. κατά Τουρκίας στην πλήρη απόδειξη του τουρκικού εγκλήματος της εξόντωσης ενός εκάστου από τους «αγνοούμενους». Για την όλη και συνεπή πορεία μας στο θέμα αυτό ας μας επιτραπεί να είμαστε υπερήφανοι.

Αθήνα, 14 Μαΐου 2014