50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) συγχαίρει θερμά την έγκριτη εφημερίδα Κωνσταντινουπολιτών «Ανατολή» για τη διοργάνωση της έκθεσης και εκδήλωσης μνήμης για τα 50 χρόνια από τις «Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης 1964-1965» (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 2-7 Φεβρουαρίου 2015). Εξάλλου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 60 χρόνια από το «Πογκρόμ» εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων της Πόλης και των οικογενειών τους συνιστούν κατάφωρη παραβίαση τόσο της Συνθήκης της Λωζάνης όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – που δέσμευε ήδη την Τουρκία – και των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελούσαν, δε, μέρος της, ιστορικά τεκμηριωμένης πλέον, οργανωμένης και συνεχούς προσπάθειας του τουρκικού κράτους για αφελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Ο νεο-οθωμανισμός, με κύριους εμπνευστές του τους εν ενεργεία τούρκους πρωθυπουργό και πρόεδρο, δεν είναι παρά η νέα διατύπωση και εφαρμογή της ίδιας αυτής γραμμής πλήρους εξάλειψης του ελληνισμού από τη σημερινή Τουρκία.

Δυστυχώς, από τον 11ο αιώνα που εισέβαλαν οι τουρκικές ορδές στην Ευρώπη, δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν κάποιον πραγματικό πολιτισμό. Εξαρχής και έως σήμερα η προσπάθειά τους συνίσταται στην εφαρμογή κατακτητικής πολιτικής για την επιβολή, με κάθε βίαιο μέσο, της τουρκικής κυριαρχίας στον κόσμο. Η προσπάθεια αυτή άρχισε με την καταρράκωση του μωαμεθανισμού που αναπτύχθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. και γέννησε έναν πολιτισμό υψηλού επιπέδου. Αρκεί να αναφέρουμε, για παράδειγμα, πλην του ίδιου του Μωάμεθ, τον Αβερρόη, έναν φιλόσοφο και ευρύτατα σοφό, το υπέροχο παλάτι της Αλάμπρα και τη θαυμάσια εκκλησία της Κόρδοβα. Θυμίζουμε ότι οι Τούρκοι, καταστρέφοντας, έφθασαν μέχρι τα τείχη της Βιέννης, ενώ συνεχίζουν έως σήμερα την κυριαρχική και κατακτητική μανία τους με «όχημα» το νέο-οθωμανισμό, όπως αυτός διατυπώνεται στο βιβλίο του Νταβούτογλου «Το στρατηγικό βάθος - Η διεθνής θέση της Τουρκίας», αντίστοιχο με το «MeinKampf» του Χίτλερ.

Ώρα είναι η Ευρώπη αλλά και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, ενωμένοι, να αντιδράσουμε ενάντια στη διαχρονική κατακτητική και καταστρεπτική πολιτισμών πολιτική της Τουρκίας, η οποία συνεχίζεται και δρα σήμερα υπό τη μορφή του νεο-οθωμανισμού.

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2015