ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΜΔΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΑ

Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 το Γυμνάσιο-Λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ) οργάνωσε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, στην οποία οι μαθητές συμμετείχαν με απαγγελία ποιημάτων, θεατρικά σκετς, τραγούδια κ.ά. Ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές του σχολείου (που είναι από 14 μέχρι 23 χρόνων) να παρουσιάσουν τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, να ψυχαγωγηθούν και να επικοινωνήσουν με αρκετούς επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι συγγενείς τους, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου και άλλοι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, ιδίως του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σημειωτέον ότι στο σχολείο του ΕΚΚΝΑ, πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής κ.ά. Μάλιστα κατά περιόδους οργανώνουν εκθέσεις στο χώρο του σχολείου.

Η πρωτοβουλία όλης αυτής της Εκδήλωσης ανήκει στον Διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου του ΕΚΚΝΑ, κ. Π. Δαμιανό, και στους δραστήριους και αφοσιωμένους συνεργάτες του εκπαιδευτικούς. Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) παραβρέθηκε με τον επιστημονικό συνεργάτη του κ. Σ. Ακτύπη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Ιδρύματος και επισκέφθηκε το σχολείο.

Με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΙΜΔΑ και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας (ΕΕΕ), Ομότ. Καθηγήτριας κ. Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, η ΕΕΕ θέσπισε το 2007 εννέα ετήσια βραβεία που απονέμονται σε τρεις μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου του σχολείου του ΕΚΚΝΑ που διακρίνονται για την επίδοσή τους, την καλή συμπεριφορά έναντι των συμμαθητών τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη συχνή προσέλευσή τους στα μαθήματα. Σκοπός των βραβείων είναι να αποτελέσουν για τους νεαρούς κίνητρο για την παρακολούθηση των μαθημάτων, ώστε και να έχουν μιαν απασχόληση μέσα στη φυλακή, και να ωφελούνται ψυχικά και πνευματικά από τη μόρφωση, και να προετοιμάζουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς τους ίδιους. Το ΙΜΔΑ θα συνεχίσει να καλλιεργεί και να διευρύνει τη συνεργασία του με το σχολείο του ΕΚΚΝΑ για να αλλάξει η ζωή των νεαρών κρατουμένων και μέσα στη φυλακή και μετά απ’ αυτήν.