Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), για δέκατη συνεχή χρονιά, η απονομή των ετήσιων βραβείων και επαίνων του Ιδρύματος στις καλύτερες εργασίες φοιτητών/φοιτητριών ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων στο αντικείμενο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι κύριοι Αντώνης Μπρεδήμας (Ομ. Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΔΑ), Παναγιώτης Νίκας (Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και Βασίλειος Τσεβρένης (Δ.Ν., Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΜΔΑ), οι οποίοι παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους ως προς την επιλογή των βραβευθέντων στα θέματα, αντιστοίχως, του Κυπριακού, της επιτήρησης των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων από τη FRONTEX και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην κρίση. Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Ομ. καθηγήτρια και π. πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σωτήρης Μουσούρης (π. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και μέλος ΔΣ του ΙΜΔΑ).
 
Στον χαιρετισμό της, η κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία της με το René Cassin και την πολύχρονη συνεργασία του Ιδρύματός μας με το Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αριθμό και την ποιότητα των συμμετοχών στο φετινό διαγωνισμό. Τις σύγχρονες εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού ανέλυσε ο κ. Αντώνης Μπρεδήμας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη νομική σημασία της απόφασης του ΕΔΔΑ Κύπρος κατά Τουρκίας της 12ης Μαΐου 2014 και στο ανοιχτό μέχρι τώρα ζήτημα της επιδίκασης αποζημίωσης για τις παραβιάσεις που είχε εντοπίσει το ΕΔΔΑ ως προς τα δικαιώματα των αγνοουμένων και των συγγενών τους. Ο κ. Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί η ζώνη Σένγκεν και να δοθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική διάσταση στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με ενίσχυση της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τέλος, ο κ. Βασίλειος Τσεβρένης, αφού σημείωσε ότι η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου έχει πληγεί στα χρόνια της κρίσης, επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο της έννοιας της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ως μέσο προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.
 
Τα βραβεία του ΙΜΔΑ συνίστανται αυτή τη χρονιά σε τέσσερις υποτροφίες (έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διδάκτρων) για την παρακολούθηση του Διεθνούς Σεμιναρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2016 στο Στρασβούργο με θέμα «Ένοπλες συρράξεις και διεθνές δίκαιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και οργανώνεται από το φημισμένο Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου René Cassin. Βραβεύθηκαν οι εξής: Ευστράτιος Κουλιεράκης (Κυπριακό), Ειρήνη Παπούτση (επιτήρηση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων από τη FRONTEX), Ανδρέας Βασιλείου και Αλεξία-Νεφέλη Δούμα (κοινωνικά δικαιώματα στην κρίση). Έπαινοι απονεμήθηκαν στους Μερσίλεια Αναστασιάδου (Κυπριακό), Άννα Βεντουράτου (επιτήρηση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων από τη FRONTEX), Αικατερίνη Γκάτσου (κοινωνικά δικαιώματα στην κρίση, 1ος έπαινος) και Παναγιώτη Τσάφο (κοινωνικά δικαιώματα στην κρίση, 2ος έπαινος).
 
Το ΙΜΔΑ εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία φέτος ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, και το υψηλό επίπεδο των εργασιών των φοιτητών/φοιτητριών και στο φετινό διαγωνισμό. Είναι προφανές ότι η ενασχόληση με το αντικείμενο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει καίρια σημασία, νομική, πολιτική και κοινωνική, ιδιαίτερα σήμερα που τα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά, βάλλονται ακόμη και στον ίδιο τους τον πυρήνα.
 
Vravefsi I
 
Vravefsi IIVravefsi IIIVravefsi IV
 
 
 
Αθήνα, 8 Ιουνίου 2016